Explore Festival verkent moderne Afrikaanse dans

Van 7 tot en met 25 maart 2019 reist de tweede editie van Explore Festival door het land. Tien podia in zeven grote steden bundelden hun krachten en presenteren een ‘state of the art’ van niet-westers internationaal (dans)theater. Drie Afrikaanse dansmakers onderzoeken door middel van dans en beweging hun eigen interpretatie van ‘thuis’.

Explore Festival is een voortzetting van de serie Get Lost/Ervaar Daar Hier, die in 2012 door het Fonds Podiumkunsten werd ontwikkeld, vanuit de behoefte aan meer niet-westerse internationale programmering. Onder het thema ‘longing to belong’ focust Explore deze editie op voorstellingen die uiting geven aan het verlangen naar thuis; een diep verlangen om een plek te vinden, verbinding te voelen. Weg van een vijandige omgeving, of meer figuurlijk, van een onbehagen in onszelf. Zoals choreograaf Salia Sanou zegt: “Uiteindelijk zijn we allemaal vluchtelingen, ieder in zijn eigen leven.”

Moeder van de moderne dans  

Op het programma van Explore staat onder andere de onverschrokken Senegalese Germaine Acgony. Deze 74-jarige (!) danseres zet zich al sinds 1968 inzet om bruggen te slaan tussen traditionele Afrikaanse en moderne westerse dans, en wordt in danskringen ook wel Mama Afrika genoemd. In Somewhere At The Beginning vertelt de charismatische vrouw met beeld, geluiden en dans haar eigen levensverhaal. Ze vertelt over haar vader, die onder koloniale heerschappij diende, haar almachtige voodoo-grootmoeder en haar vlucht naar Europa. Zo wandelt Acogny door de mist van haar herinneringen en haar geschiedenis, en daarmee door die van Afrika.