Street 238,52 tempor
Donec ultricies mattis nulla

Apres Ski

Après-ski (vertaling: na het skiën) verwijst naar uitgaan, drinken, dansen en feestvieren na het skiën. Après-ski is te vergelijken met de nineteenth hole in golf en de derde helft in voetbal.

Oorspronkelijk verwees de Franse term naar het aantrekken van comfortabele sneeuwlaarzen na de oncomfortabele skischoenen. De term heeft zich echter geleidelijk uitgebreid naar alle sociale activiteiten na het skiën. Het is een populair gebruik om tijdens het après-skiën de skikleding (en vaak ook, ondanks de oorspronkelijke betekenis, de skischoenen) aan te houden. Verder moet de locatie stijlvol zijn: liefst een houten hut in chaletstijl met ski’s of een jachttrofee aan de muur, bediening in Lederhosen, en een locatie dicht bij of op de piste. Een veel gehoord punt van kritiek is dat men bij een après-skihut op de piste terug naar de auto of hotel moet skiën: dit gebeurt dan met veel alcohol achter de kiezen met alle risico’s van dien. Met name in Oostenrijk heeft de après-ski een grote vlucht genomen.

In Nederland wordt après-ski ook wel als een muziekstijl beschouwd en zijn er speciale après-skihutten. Deze hebben echter niets met het gebruik na het skiën te maken, maar proberen enkel de sfeer na te bootsen.

Mooze Bar

Moose Bar staat voor Halve liters, lederhosen en vooral heel wat foute muziek

Après-ski feestjes in België: een gat in de markt dat Yves Smolders vond én eigenhandig dichtte. De zogenaamde Moose Bar opende in november zijn zesde pop-up in Mechelen.

Dat zijn opening in de Dijlestad een succes was, bewees de ellenlange rij van wachtende feestgangers aan de ingang van de Moose Bar op 16 november. Het volk stroomde binnen, net zoals de halve liters en andere après-ski getinte dranken. Eigenaar Yves Smolders opende in 2017 zijn eerste Moose Bar in Hasselt. Nadien volgden Antwerpen, Gent, Kortrijk, Leuven en Mechelen. Strategisch goed gezien en getimed, want een concept als dit was er nog niet in België.
Maar wat maakt de bar zo’n succes? Voor grote hoeveelheden drank zoals halve liters bier, ben je aan het juiste adres, al is de Moose Bar niet zo budget proof. Je betaalt snel vijf euro voor zo’n bierpul. Daarnaast speelt de opening rond het kerstseizoen en de locatie in een houten chalet ook een rol.

Mechelaar Sam Gooris kon niet ontbreken met zijn ‘foute muziek’ tijdens de opening van de après-skibar in de Dijlestad. Moose Bar voorziet elke avond een variatie van entertainment voor zijn publiek, van liveoptredens tot dj’s. Maar de toppers van iedere avond? Dat moeten wel de Schlagermuziek en meezingers zijn.